fredag, december 22, 2006

Jul är lika med grönkål - God Jul!

Numera brukar en del affärer ha gott om grönkål till jul. För några år sedan var det bäst att beställa. Expediterna tittade lite konstigt när jag bar ut fyra-fem bärkassar med grönkål. För de flesta är ju grönkål bara något man garnerar med eller på sin höjd gör lite soppa av.

Men seden att göra långkål till jul är nog ett av de få måsten vi har på julbordet. Den är som ett kitt mellan skinkan och köttbullarna och annan mat och egentligen skulle det räcka med en sillbit, skinka och grönkål. Då är det jul. Grönkålen kom från Halland med morfar och den har blivit allas favorit.


Jag ansar och sköljer grönkålen och kokar den en stund. Sedan steker jag den i smör och kryddar med salt och peppar och tar eventuellt lite skinkspad och mycket grädde i som får koka in i grönkålen. Den får steka/koka ganska länge. Det är ju inte någon fräsch grönsak "al dente" precis, men så gott!
Har du varianter och tips om långkål så hör gärna av dig. God Jul!