fredag, juni 16, 2006

Meningsfull slump

Jag tror på meningsfull slump! Under flera år när jag skrev min uppslagsbok om formgivare ägnade jag långa stunder åt att tyda vad den svenska stilen består av och särskilt "Swedish modern" från 1930-talet. I höstas hittade vi en soffa på auktion. Jag blev förtjust, vi handlade, lämnade den till tapetserare. Han upptäckte när han tog bort det gamla tyget att det stod NK på den. Min vana trogen slog jag upp i en bok och hittade en bild på soffan. Mycket riktigt - Elias Svedberg hade formgivit soffan för Parisutställningen 1937. Den här soffan stod centralt i den svenska paviljongen. Astrid Sampe hade gjort en stor rund ryamatta som den stod på och hela möbelmanget och interriören gjorde succé i Paris - och begreppet "Swedish modern" var fött. Och här sitter jag och njuter i den rundade soffan (och ser Sverige slå Paraguay) och bokstavligen upplever vad Swedish modern står för!

Mitt nya projekt handlar om IKEAs formgivning. När jag gick igenom gamla kataloger upptäckte jag att skrivbordet jag satt vid - kom från IKEA - det fanns med i katalogen 1963 och är formgivet av Arne Wahl Iversen. Då kände jag att jag var på rätt spår!