söndag, november 05, 2006

Varför har "nyheter" så hög status?

Public service har ju diskuterats på sistone och radio och tv:s nyheter har hög status. Själv är jag så trött på nyheter att jag får sår i öronen (och ögonen). Samma nyheter i radion från morgon till kväll och SVTs båda kanaler har nyheter som många gånger är identiska. I SVT24 avbryts intressanta program för att samma Rapport som vevats tio gånger tidigare under dagen och kvällen. Självklart har jag lärt mig stänga av på knapparna för däremellan är det ibland intressanta nyhetsprogram.

Och vad är nyheter? - korta snuttar om politik, oroshärdar och olyckor och ett och annat fokuserat ämne i taget - fågelinfluensa, oväder eller dylikt. De intressantaste nyheterna hörs och ses ofta i vetenskapliga program och kulturprogram, men de kallas inte "nyheter" - då är det vetenskapsnytt eller kulturnyheter.

Sänd gärna "nyheter" - men inte så ofta och gärna lite mer genomarbetat. Nu är nyhetsprogrammen mer en tom tunna som skarmlar påträngande gång på gång på gång. Vem definierar vad som är en verklig nyhet?
Andra bloggar om: