Dokumentärer ska det vara

Under senare år har jag blivit riktigt gripen och engagerad några gånger framför TV-n och då har det varit dokumentärer. Det började med "Sju soffor i Tensta" 2005 om olika lägenheter bland svenskar och invandrare i Tensta - jag satt helt fascinerad. Det har fortsatt med "Armbryterskan från Ensamheten" och "Belfast girls". Och nu på det nya året "Bortglömda" och "När den ryska björnen äter sina barn".

Och det slog mig att det är tjejer/kvinnor som har gjort dem. Jag har surfat fram att det var Ylva Hemstad, Lisa Munthe & Helen Ahlson, Malin Andersson, Agnieszka Lukasiak och Caroline Campbell i nu nämnd ordning som gjort dem.

Jag har sett hur många nyhetsinslag som helst genom åren om Nordirland, om Tjetjenien, utan att riktigt få grepp. Dokumentärerna/filmerna kunde förmedla kunskap och förståelse på ett helt annat sätt.


När jag ser något som jag blir engagerad i vill jag gärna läsa om det i tidningarna - men jag har inte hittat speciellt mycket. Varför skrivs det inte? Men jag skulle vilja veta mer om filmerna och om dem som gjort dem. Är det en tillfällighet att det är kvinnor? För all del serien om Wallenbergs var också bra - av Gregor Nowinski - men så har det ju skrivits en hel del. Kanske det är dags att finna ett nytt ord för dokumentär? Låter det för tråkigt? Ett engelskt uttryck kanske? Ordet kanske har förlorats till dokusåpor och annat? - De två senaste dokumentärerna går ju att se på SVT (30 dgar).

Vi fick ett nytt ord 2006 - bloggosfären. Jag tänker mig den som på bilden! Här sitter jag och sänder mina bloggar och pushar för dokumentärer!

Kommentarer