tisdag, januari 29, 2008

Ordets makt över tanken - GI och coach

När jag rensade förråden häromsistens hittade jag en liten skrift som heter Håll vikten utan att banta! Den handlade om kolhydratmetoden och innehöll exakt det budskap som senare böcker och artiklar handlar om, men nu kallas det GI-metoden. Jag undrar om inte det slagkraftiga namnet gjorde att metoden plötsligt blev så omskriven. GI går hem mycket bättre än kolhydratmetoden!

Samma tanke slog mig igår kväll när jag såg ett "kultur"program i SVT. Man talade om att alla blir coachade nu för tiden. Här kom också ordets makt över tanken fram. Utan att fundera över vad coach innebär, blev diskussionen goddag yxskaft. Man påstod att coaching ökat så enormt. Det kanske beror på att ordet coach kan användas inom så många områden, inte bara inom psykoterapins område. Jag kommer ihåg då man undrade om konsulter skulle ta över allt i samhället. Ett tag skulle alla ha mentorer. En grupp som jag tycker skulle använda sig av ordet coach är lärare. För mig betyder coaching att man stöttar och får någon att reflektera och handla själv och får nya insikter.

Tevedebatten visade hur otroligt låst var och en var i sin egen begreppsvärld. Programledaren upprepade gång på gång "själarnas marknad". Psykoterapeuten värnade hårt sin utbildning och kompetens. Skribenten utmålade all coaching som samhällsfarlig. En som coachade människor till framgång och lycka blev hårt åtgången. Ingen av dem nådde fram till den andra. Alla hade behövt en coach i kommunikation.
Läs även andra bloggares åsikter om
Läs även andra bloggares åsikter om