Byggnadsvård och omätbara kvaliteter enligt Ola Nylander

Såg arkitekt Ola Nylander på Kunskapskanalen härom veckan. Jag blev påmind om hur mycket han betytt för oss genom att sätta ord på företeelser som var svåra att förklara.

När vi hittade vårt hus för många år sedan, såg det ut så här: Taket läckte, ingen målarfärg på 50 år, inget vatten, inget avlopp, ingen elektricitet. Men vad gjorde det? Vi såg bara möjligheterna. Vi såg ljuset genom alla fönster, vi såg de breda, oskarvade golvbräderna, vi såg ljusgrå lister och golvfoder, vi såg rummens proportioner och vi såg läget ner mot sjön. Efter sex dagar var huset vårt.

Vi var tacksamma över att huset stått tomt länge och inte blivit utsatt för så stora ingrepp. Vi ville inte förlora vårt "gamla Tomasbo", t ex salen med de breda, oskarvade golvbräderna, det pappspända taket, den handmålade taklisten och den ursprungliga enda tapeten. 


Vi hade ibland svårt att formulera de kvaliteter vi såg. Det fanns och finns fortfarande en sådan renoveringsiver och rädsla för ytor som inte är nyspacklade och nymålade. Vi hämtade argument och förståelse i boken Bostaden som arkitektur av just Ola Nylander. Och det har hjälpt oss även i vårt professionella byggnadsvårdsarbete.

Han beskriver sju faktorer som betyder mycket för att en del bostäder känns mer laddade, stämningsfyllda och trivsamma än andra, nämligen material och detaljer, axialitet, omslutenhet, rörelser, rumsfigurer, ljus och rumsorganisation. >>>Läs mer om du vill

Läs även andra bloggares åsikter om
.

Kommentarer

  1. Tack för inspirationen. Stort lycka till med huset :) Fantastiskt att ni vill bevara.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar