Slarvigt Peder Lamm och TV4

Första andra tredje, auktionsprogrammet i TV4, gjorde bort sig häromdan. Jag har lagt märke till småfel tidigare, men nu var det så jag hoppade till i stolen. En dam kom fram med en "skål" i nysilver och sa att det var Sigvard Bernadotte och Peder Lamm köpte det rakt av och fyllde i att det var mycket "femtital", trots att damen sa att man hade fått den på 1990-talet. Jag kände igen den; det var ett Wretmanställ från Torstensson Art & Design.

© Jonas Torstensson
Jonas Torstensson har sedan 1990-talet designat föremål i återvunnet material. Wretmanstället är tillverkat av stansrester från tillverkning av nysilverbestick. Man kan se formen av skedarna i hålen. På så sätt kan mycket av spillmaterialet återanvändas direkt utan onödiga frakter och smältprocesser. Det första exemplaret togs fram som gåva till Tore Wretman när han fyllde 80, därav namnet. Man kan köpa det från Torstenssons Art & Design. Det stora kostar 2750 kr och det lilla 2375 kr. Det är också Jonas Torstensson som formgivit Stumpastaken.

Ernst gjorde också en tur i programmet till en utställning om Sigvard Bernadotte och hans design. Som så ofta talar man som om Sigvard Bernadotte formgav allt från Bernadotte design. Han hade många anställda designers som formgav under det firmanamnet, Röda Klara till exempel, som visades i bild.

Det har blivit så viktigt att få fram namnen på formgivare. Priset kan stiga ordentligt om man vet det, men då ska man vara noggrann och säker på sin sak.

Kommentarer