Den svåra demokratin igen - och melodifestivalen

Många vill inte vara med och betala bröllopet nästa år mellan Victoria och Daniel. Det är väl ett uttryck för att man är emot monarkin och vill ha ett annat statsskick. Men när Expressen skriver och föreslår att företagen ska sponsra och Studio ett tar upp en diskussion enbart om staten ska betala eller inte då är det illa däran med demokratin, eller insikten om vad demokrati är.

Så länge vi har det statsskick vi har, är det självkart att samhället betalar polisarbete och mycket mer kring ett bröllop eller en begravning. Precis som man skulle ha gjort för en president.

Det finns mycket jag skulle vilja slippa betala med mina skattepengar, men jag accepterar att jag lever i en demokrati, där man är solidarisk med fattade beslut, även motståndarnas.

Ni som vill ha ett annat statsskick, arbeta politiskt för det. Och slipa argumenten och fördjupa dem, för det är inte alls så enkelt att det vore mer demokratiskt att välja en avdankad politiker vart fjärde år. Demokrati är mycket mer än så och se så lätt det är att resonera odemokratiskt.

Jag ställer upp och betalar valet nästa år även om inte de jag röstar på vinner! Och jag inser att jag måste leva med deras politik hela valperioden. Ni som vill ha republik, arbeta politiskt och bilda opinion för det, men lämna Victorias bröllop i fred för än så länge har vi en demokratisk monarki. Och acceptera om ni hamnar i minoritet.

Dagens vers till er: Snälla, snälla, snälla!

Apropå den såg jag att Aftonbladet först skrev om "Skandal". Sen försvann det när det visade sig att Caroline af Ugglas hade fått flest röster till och med av hela finalfältet nästa lördag. Skräll skrev man också. Varför det? Hon och hennes låt gick ju genom rutan till skillnad från väldigt mycket spekulativ rutinmusik. Det ska bli spännande att se vad det där "folket" säger nästa lördag. Det där konstiga folket som kanske både vill ha prinsessbröllop och Caroline.

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer