SAAB och IKEA

Åh vad jag hoppas att Christian von Koenigsegg m fl går iland med sitt SAAB-övertagande. Alla negativa och tröttsamma "experter" och kommentatorer till trots. Det märks så tydligt att många inte inser vad entreprenörskap egentligen betyder och vad enskilda människor betyder för att utveckla företag, både stora och små.

Jag kom att tänka på konsulten som Ingvar Kamprad anlitade i Älmhult för 50 år sedan. Konsulten avbröt och åkte hem till Norge efter första dagen (som var gratis). Varför undrade Ingvar Kamprad. Jo, konsulten ville inte fortsätta för hade någon frågat honom om man mitt i ödemarken (Älmhult) kunde bygga ett ”möbeltempel”, så skulle han gjort allt för att avråda. Så han tyckte inte att han hade något att tillföra. Det var nog inte många andra heller som förstod att det där möbeltemplet skulle följas av 250 stycken runt om i världen.

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

 1. Att höra "experter" uttala sig om Königseggs möjligheter att driva Saab är patetiskt. Det är ett dacapo av hur de lät när han började tillverka sina sportbilar.

  Frågan man ska ställa sig är -varför- massmedia är så måna om att förstöra affären och kursa Saab... Det verkar ju som om "experterna" snarast har fått betalt för att på alla sätt söka misskreditera.
  Eller är det bara åter det svenska: jantelagen och jeppe på berget ?!

  Jag tror på denna nya konstallation. Entrepreneursanda är exakt vad Saab behöver.
  Det finns en nisch för Saab på marknaden - men inte den som GM sökt stoppa in Saab i, för den är så över representerade att Saab är chanslösa i den. Köningsegg har säkert sett nischen och potentialen där Saab kommer att bli värdsledande -;)

  SvaraRadera
 2. Jag tror också att det beror på att många journalister och experter vid högskolor och universitet är dåligt insatta i företagande och entreprenörskap och till och med i företagsekonomi. Det finns många likheter med IKEA. Inte hade det varit bra om ett aldrig så stort och rikt amerikanskt företag hade köpt upp IKEA för tio år sedan?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar