Många har dött

Jag kom att tänka på Barbro Lindgrens dikt igen

"Någon gång ska vi dö ---
men inte allihop på samma gång
utan då och då
så att det knappast märks"

när jag reviderade min bok De formade 1900-talet, en uppslagsbok över formgivare m fl. En lång rad formgivare har dött sedan boken kom ut 2005. Jag hade personlig kontakt med många av dem och det slog mig redan då så snabbt man glöms bort. Det kändes ansvarsfullt att verkligen ha med många designer och konsthantverkare som gjort sina insatser tidigt under 1900-talet men som nu nästan var borgglömda. Ibland var det rörande att märka att det lilla jag skrev i boken kunde betyda mycket, en bekräftelse på vad man gjort och åstadkommit. Många var kända och omtalade och aktiva under ett långt liv, men när de dog blev det bara en liten notis i lokaltidningen. Och så är det naturligtvis inom alla yrken.

En speciell favorit var Ulf Hård af Segerstad (död 2006). Jag läste mycket av det han skrivit om formgivning och design. Idag finns det ingen skribent med samma bredd och formuleringsförmåga.

Två som betytt mycket för hemmen och möbler och inredning var Erik Berglund (död 2008) och Brita Åkerman (död 2006). Erik Berglunds bok Tala om kvalitet och Brita Åkermans memoarer 88 år av 1900-talet är läsvärda.

Två andra som jag hade förmånen att träffa var Tomas Jelinek (död 2009) som formgav för IKEA under fyrtio år och Uno Kristiansson (död 2009) som grundade företaget Luxus i Vittsjö. Jag är glad att jag har med en intervju med Tomas Jelinek i min IKEA-bok och jag var lite inblandad i boken om Luxus och hade många och intressanta samtal med Uno Kristiansson.

En annan som gick bort nyligen var James Krenov, en väldigt speciell konstsnickare och möbelformgivare, från slutet av 1970-talet verksam i USA.

Och nu lägger jag in ett litet blad i min bok som berättar att de och många andra har gått ur tiden.Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer