Min tidsresa till 1980-talet med Svenska Dagbladet

Kulturdelen av Svenska Dagbladet igår den 28 oktober tog mig med på en tidsresa till mitt 1980-tal då jag arbetade som bibliotekarie och dessutom läste allt jag kom över av och om Carl Gustav Jung. Jag blev riktigt upplivad. I morse gick jag in i salen och hitade min nästan sönderlästa Människan och hennes symboler.

"Nu skriver vi 2009 och alla väntar på de digitala läsplattornas genombrott" skriver Fabian Kastner i sin kolumn. På 80-talet deltog jag i många bibliotekskonferenser om framtidens medier. Att böcker skulle lagras och komma ut i andra tekniska former var en självklarhet tyckte vi. Det är så förvånande bara att det dröjt så länge. Det är härligt med pappersböcker. Jag går fortfarande omkring och luktar på min nya IKEA-bok, men det hindrar inte att den skulle göra sig utmärkt i en läsplatta. När jag hämtade Jungs bok kollade jag lite vad som stod i hyllan. Och vilka skatter jag har i min hylla. Jag skulle kunna ägna mig åt att läsa om allihop. Det gläder ett gammalt bibliotekariehjärta att den "nya" tekniken kan göra det möjlgt att lättare läsa allt bra som en gång givits ut, inte bara alla dessa nyheter. Swedenborgs himmelrike dvs ett bibliotek kanske kan bli verklighet på jorden!

Jag kollade mina understrykningar och mindes hur passionerat jag läst Jungs bok om och om igen. Att hans Röda bok med stort uppslag i Svenskan nu publicerats är ju spännande och det blir kanske en Jung-renässans. Han har lite fallit i glömska men han har varit en av mina följeslagare genom livet och han har givit mig en del verktyg att förstå detta liv. På senare år har jag funderat en hel del på kvinnobilden i medier och i verkligheten med för den delen. Jung skriver om anima och animus, om kvinnan i mannen och mannen i kvinnan och om olika utvecklingsstadier. Det fjärde stadiet av anima illustreras med vishetens gudinna. I praktiken har den kvinnobild slagit igenom som Jung beskriver som en "rå, barnslig form av anima" och som "yttrar sig i mäns erotiska fantasier - som många hänger sig åt genom olika former av pornografi." Och under årens lopp har jag haft en del viktiga drömmar och det var tack vare Jung som jag reflekterade över och tog hjälp av dem.

Letade på Bokus och Adlibris efter ett omslag till Jungs bok och upptäckte att det inte finns en enda bok av Carl Gustav Jung att köpa på svenska. Är det möjligt? Det som kom upp var en bok om Carl XVI Gustaf 60 år! Det är vår smala lycka att det finns bibliotek och antikvariat - och kanske så småningom i nya former.Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer