Vad håller Sune Nordgren på med?

Vandalorum blir av – Vandalorum ska byggas berättade Sune Nordgren på bokmässan i Göteborg. Ett blivande konst- och designcentrum i ett historiskt vägkors, ett landmärke mitt i djupaste Småland. Just här på platsen för Vandalorum mellan Värnamo centrum och en av landets mest trafikerade vägar, låg en gång en stor torklada för hö, rödmålad och med en sinnrik takkonstruktion. Denna lada har arkitekten Renzo Piano låtit mångfaldiga till elva lador, placerade i en ring, så att man ska kunna gå runt genom utställningar och andra funktioner och med en innergård för olika aktiviteter. Renzo Piano är en av världens främsta arkitekter, som skapat Centre Pompidou i Paris, Parco della Musica i Rom och operahuset i Aten. Ett av hans senare verk är det helt unika kulturcentrat Tjibaou i Nya Kaledonien. Och nu Vandalorum.
Vad ska då Vandalorum bli? Jo det ska stå på tre ben: en masterutbildning i industridesign i samarbete med högskolor och universitet, konstsamlingar om bygger på småländska samlingar samt utställningar med modern och samtida konst och design. Allt ska förankras i i regionens näringsliv, en bygd med lång tradition av formgivning och entreprenörsanda. Man tänker sig också föreläsningar, workshops och seminarier inom konst, design, arkitektur, mode, litteratur, upplevelseindustri etc. En del kommer att vara tillgängliga för allmänheten.

Du kan följa Vandalorums Bulletin online. Den är tänkt att komma ut med jämna mellanrum och berätta om allt som händer kring museets tillblivelse. Nedräkningen började med nummer tio och man räknar neråt. I Göteborg fick vi nr 9. När nummer noll kommer ut, då smäller det! Då öppnar Vandalorum! På hemsidan kan du också läsa om bakgrund, finansiering och sponsorer.

Bild: Vandalorum
Vi träffade kusin Sune även på förra bokmässan i Göteborg då han berättade både om Kivik och Vandalorum. Men nu har det alltså kommit så mycket närmare förverkligandet. Nu ska en första etapp börja byggas.

Detta påminner mig lite om en annan entreprenör i Småland, om Ingvar Kamprad när han byggde ”möbeltemplet” i Älmhult. 1958. Det var egentligen helt osannolikt. Men det gick vägen. Sådana här projekt ska nog komma till i Småland. Och med Sunes hjälp.

Den som tog initiativ till Vandalorum en gång i tiden var ingen mindre än Sven Lundh. Han var verksam vid Smålands Konstarkiv under många år och var med och startade Bruno Mathsson International för lansering av superellipsbordet i mitten av 1960-talet. Han startade Collection Källemo AB 1970 i Värnamo och har utvecklat samarbetat med och marknadsföringen av nyskapande och provocerande formgivare och konstnärer.

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer