Tiden räcker inte...

... för att blogga. Är det så att vara pensionär tro? Det känns inte lika angeläget längre, kanske för att det är så lite respons och att jag inte har något behov att skriva av mig. Kan lika gärna behålla mina tankar och upplevelser för mig själv. Facebook känns också lite too much just nu. Men det kommer kanske andra tider. Nya hemsidan har tagit mycket energi och när den är klar kommer jag nog igen.

Påsken var förresten härlig med styvbarn och barnbarn. Då var sociala medier långt borta.


Kommentarer

 1. Typiskt att du funderar på att sluta blogga just idag. Jag hoppas i alla fall att du hann se min kommentar nedan ang Uppdrag granskning. Mvh Petter

  SvaraRadera
 2. Vad glad jag blev att få en reaktion! Ja jag har funderat mycket på sättet Uppdrag granskning förmedlar sina budskap... Jag diskuterar gärna. Eva

  SvaraRadera
 3. Vad kul! Att de har många knep för sig verkar för oss båda uppenbart. Dels med musik, och som du skriver, med ordval och tonfall. Man lyckas ofta få intervjuobjekten irriterade osv osv. Jag tittar bland annat på fallasier i deras argumentation, alltså argument som ser ut att vara korrekta men som av olika anledningar inte är det. Vidare har jag gjort en Klusteranalys kring programmet. Där tar man ut de fem mest frekvent använda orden i programmet, för att därefter se vilka ord de vill sammankoppla med dessa. På så sätt kan man få nya perspektiv på vad de egentligen vill förmedla. Ju mer jag tittar på dokumentären, desto mer irriterad blir jag. Uppdrag granskning har ju egentligen ingenting att komma med, men de vill definitivt svartmåla IKEA av ngn anledning! Vad gäller skattefrågan tex, är det ju inte IKEA som är boven utan isåfall regelverket. Nu sitter jag och bara skriver och skriver här, hehe.. Men det är i alla fall lite av det jag sysslar med i min uppsats. Det vore intressant om du vill kommentera något kring detta! Nu ska jag resa bort några dagar, men återkommer när jag är tillbaka :) Mvh Petter

  SvaraRadera
 4. Jag ska faktiskt titta på programmen en gång till - har dem inspelade. Nu räcker minsann tiden till! Vi hörs.

  PS En sak som jag lade märke till var, att man använde Janne Josefsson som en figur som bara kom in i av- och påannonserna och som viskade/väste fram sitt budskap att nu må ni tro, nu ska ni få den verkliga sanningen... DS

  SvaraRadera
 5. Hej igen!
  Det var en intressant poäng med Josefsson, för det känns verkligen så.
  Jag har en liten fundering ang Kamprads uttalanden om ägandet av IKEA. Vet du varför han väljer att inte säga som det är? För det är i stort sett det enda jag tycker är anmärkningsvärt i det material Uppdrag granskning presenterar. Eller är det som så att intervjuerna där Kamprad uttalar sig om ägandet är gamla och att det helt eneklt såg ut så på den tiden (fast Uppdrag granskning valt att inte nämna den detaljen)?

  SvaraRadera
 6. Jag ska fundera lite och återkommer...

  SvaraRadera
 7. Ja varför pratar inte Ingvar Kamprad mer om pengar – och makt? Mitt intryck är att för Ingvar Kamprad är IKEA allt – det är hans eget verk från idé och innehåll till genomförande globalt. Ingen eller inget får utmana IKEA:s fortbestånd och överlevnad; inte hans egen död, inte sönerna och familjen, inte driftföretagen i olika länder. När det gäller IKEA:s väl och ve skys inga medel, dock inte lagvidriga för det skulle skada företaget. Det gäller att bygga upp reserver för framtida utmaningar och ha en organisation som i framtiden klarar sig utan grundaren själv. De bästa juridiska hjärnorna har hjälpt honom med företagskonstruktionen.

  Man blandar ihop privat vinning med vinning för företaget IKEA. Ingvar Kamprads enkelhet är absolut äkta, liksom hans starka ledarskap och strategiska förmåga. Jag tror helt enkelt att Ingvar Kamprad anser att han har gjort och gör rätt för sig och att det är hans ensak hur han styr och ställer med sitt IKEA. Det angår framför allt inte journalister, som ofta är väldigt dåligt insatta, till exempel när en känd journalist frågade om konceptet, ”kan man kalla det förhållningsregler för personalen”? Då är det inte läge att diskutera eller redogöra djupare.

  Det som nästan ingen journalist har fattat är hur viktigt just konceptet är. Ingvar Kamprad kallade i en teveintervju sin nuvarande roll ”concept controller”. Och det är huvudet på spiken. För att konceptet ska hålla över hela världen ägs det av ett särskilt bolag och det är inte alls bara för att kunna skatteplanera och lägga undan pengar. Det är för att IKEA ska överleva och även i fortsättningen kunna växa globalt. 3% är till och med en ganska låg franchiseavgift om man jämför. Och det skulle förresten vara intressant att veta hur mycket skatt IKEA faktiskt har betalt och genererat genom sin verksamhet i Sverige och globalt?

  Ibland jämförs Ingvar Kamprad med Bill Gates, som ger stora belopp till välgörande ändamål. En anledning är att här i Sverige sköter staten om det, men en annan orsak är också att Ingvar Kamprad själv är så besjälad av sin affärsidé att sälja billigt så att alla människor har råd att köpa. Ett slags välgörenhet ligger i själva affärsidén så att säga.

  Trots allt så har jag ju inte svaret på din fråga. Bara intryck från fyra års studier och träffar (inklusive med Ingvar Kamprad) angående detta spännande IKEA.

  En sak som jag funderat på har nästan med ”retorik” att göra. När Uppdrag granskning går ut med pressmeddelande att de ska ge sanningen om IKEA:s affärer och att det ligger i princip skattefusk bakom, så upprepar alla andra medier, tom SvD, DN, Aftonbladet, Expressen och tjugo andra medier att nu avslöjar Uppdrag granskning sanningen om IKEA; att IKEA dragit undan så och så mycket i skatt osv. Ingen forskar vidare utan upprepar ett budskap som man inte granskat själv. Vad kallas det?

  SvaraRadera
 8. Tack för dina svar. Det var intressant att höra och när du skriver så känns det som att Kamprad är så pass genuin och äkta som man faktiskt trott innan. Sedan finns det ju tyvärr alltid journalister som vill ändra gängse uppfattningar.

  Det faktum att medier hakar på vad andra medier skriver skulle till viss del kunna kopplas till dagordningsteorin. Den grundar sig på det faktum att ju oftare en nyhet publiceras i massmedia, desto viktigare tror allmänheten att den nyheten är. På sätt och vis kan man se det som att massmedia är de som till stor del bestämmer i samhället, då det är de som sätter dagordningen. I synnerhet gäller det program som exempelvis Uppdrag granskning eftersom de får stort gehör hos andra medier. Tidningar hakar på, speciellt om "avslöjanden" har stort nyhetsvärde, och sedan är hjulet i rullning.

  Nu ska jag återigen resa bort i några dagar, men nästa vecka kan jag (när jag kommit lite längre i mitt skrivande) maila uppsatsen till dig så kan du få läsa mer om detta. Där har jag använt mig av intressant litteratur om bland annat hur medierna sätter dagordningen i samhället, samt hur de gör för att vinkla sina argument för att föra fram de fakta de önskar. Återigen, tack för dina svar! Jag känner mig väldigt engagerad i den här frågan så därför är det väldigt stimulerande att diskutera detta med dig :)

  SvaraRadera
 9. Detsamma! Så intressant det skulle vara att läsa!

  SvaraRadera
 10. Har du någon mailadress jag kan skicka uppsatsen till? Jag kommer maila den till dig inom några dagar :)

  SvaraRadera
 11. Skicka till eva(at)drangahuset.se
  spännande...

  SvaraRadera
 12. Sådär! Nu är uppsatsen skickad! Hoppas den gick fram som den skulle. Trevlig läsning!

  SvaraRadera
 13. Den kom fram och jag har börjat läsa. Nu känns det värt att blogga! Återkommer.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar