Nya Aktuellt - vilken nyhetskalkon

Kanske beror det på allt förhandssnack. Nya Aktuellt skulle blir något extra. Självklart ger man dem en chans, men ändå. Så pretentiöst. Och så USA-inspirerat med två presentatörer som tittar och pratar i mun på varandra. Ibland tyckte jag till och med att när de vände sig mot mig så talade de som till barn.

De flesta nyhetsprogrammen i P1 och SVT är rätt pretto. Har man hört samma nyheter från klockan sex på morgonen, Ekot halv ett och något eko på eftermiddagen så är Rapport och Aktuellt som en enda repetition, men det låter som om det var purfärska nyheter. Dessutom har Nya Aktuellt ofta exakt samma reportage som Rapport haft en och en halv timme tidigare.

Det verkar som om ju mindre betydelse nyheterna i Public service får, desto mer blåser man upp sig. De s k fördjupande reportagen är ändå väldigt ytliga. Och jag är hjärtligt trött på "Ekot avslöjar" eller "avslöjar Rapport". Man granskar där det är ljust och tillgängligt och märker inte själva hur ensidiga och subjektiva man är. Studio ett hakar på och upprepningarna blir oändliga. Jodå, jag kan visst stänga av, men ibland är det intressant att iaktta helheten.

Den som fredag efter fredag ger fördjupande samtal och vidgar vyerna lite är Skavlan med sin oförutsägbara sammansättning av gäster.

Jag tror att vi borde omdefiniera vad nyheter är och minska antalet nyhetsprogram rejält. Som det nu är blir nyheter något som upprepas tjugofem gånger per dag, men som är glömda dagen därpå. Eller så mal man på med samma nyhet tre dagar i sträck tills man får sår i öronen. Efter det är det ändå glömt.

Jag kan gnälla på Uppdrag granskning också, men en liten eloge ska jag ge till det senaste programmet om äldreomsorgen, om alla gamla som bor hemma och som har svårt att röra sig och löper risk att brinna inne. Så är det ofta med nyhetsflödet. När man har hearings om antalet anställda på äldreboenden (som ingen vet vad det är egentligen; särskilt boende heter det på socialsvenska) och när Carema skälls på som mest, då sitter de flesta gamla människor ensamma hemma, ibland som fångar, i sin egen bostad. Vem tittar till dem och byter blöja eller ser till att de äter när  hemtjänstpersonalen gått därifrån. Och vem pratar med dem? Jag tror faktiskt inte att vi har förstått, och absolut inte journalister, vilken utveckling mot att bo hemma till döddagar, som pågått i Sverige sedan många år tillbaka.

Anders Q Björkman i Svenska Dagbladet tycker att förutsättningarna för att Nya Aktuellt ska bli bra, finns där. Det tycker inte jag. Vanan att se och ge kommentarer och utrymmet och mångfalden på nätet, har förändrat synen på gammelmedia för mycket. Då hjälper inga färgstarka, rörliga bakgrunder; de förstärker bara fiaskot.


Kommentarer