Gud vad jag saknar Lanz i P1

Min vana trogen poddar jag Nordegren och Epstein i P1. När jag lyssnar nuförtiden har jag svårt att hålla mig vaken, men missar ju heller inte så mycket. Blev först full i skratt när Louise Epstein kallade sin sidekick Nordegren för "assistent" och sig själv för "chef".

Litteraturen vimlar av sidekickar, Sancho Panza till Don Quijote, dr Watson till Sherlock Holmes osv. Sidekicken visar vem hjälten är genom att vara och göra tvärtom, ställa "dumma" frågor som publiken skulle ha ställt och han/hon måste dessutom ha humor. Och visa det kvickt.

Mina favoriter hos Lantz i P1 var Carina Berg, Josefin Crafoord och Anders G Carlsson. Nina Lekander passade rätt bra till Nordegren, men de flesta andra verkar ha valts för att de är så seriösa, i sammanhanget överseriösa. De kunde lika gärna ha egna små pratprogram.

Jag saknar Annika Lantz - speciellt i P1. Hon behövs så väl där. Programmet Sist med det senaste i P4 är inte lika vasst och roligt.

Jag saknar också bloggaren Annaa Mattsson, som avled  tidigare i år. Hon skrev så bra om arroganta journalister: "--- när två dryga journalister fortfarande 2012 avfärdar bloggandet som enbart meningslösa dagboksanteckningar tycker jag det helt enkelt är lite väl arrogant och oinitierat." Apropå Nordegren och Epstein i P!

Och det är just problemet. Nordegren och Epstein i P1 stryker fördomar medhårs i stället för att sticka hål på dem. Programmen är sin präktighet och folkbildande ton ändå okontroversiella och förutsägbara - och  jäkligt tråkiga! Med Annaa Mattssons ord "så står de båda två för en av de sämsta egenskaperna i journalistkåren: yrkesarrogans. Den som går ut på att man inte är arrogant och nedlåtande för att man är en bra journalist (det finns massor av bra journalister som inte är arroganta) utan för att man är journalist.

Och ibland är det befriande att slippa journalister överallt. Magnus Uggla och Nanne Grönvall lyckades rätt bra tycker jag - i P4 då förstås.


Kommentarer