Lyssnar hellre på Värvet än på Sommar i P1

Har nu laddat ner podcasten Värvet av Kristoffer Triumf och slogs med häpnad över hur bra den är. Ingången var min radiofavorit Annika Lantz. Jag har undrat varför inte radion tar hand om henne bättre, varför hon inte får komma till sin rätt även i P1. Hennes program Sist med det senaste platsar egentligen där, men jag tror att P1 är för fega eller så står andra fast anställda före i kön att få göra program.

Nu fick jag en ingående intervju med Annika, upplysande och personlig och rolig. Det var den sjuttonde intervjun med "komiker". Jag fortsatte att lyssna och hamnade hos Henrik Schyffert. Han tog bladet från munnen och förklarade varför han tackat nej till Sommar i P1. Han satte ord på vad jag har börjat tycka. Sommar i P1 har blivit ett alldeles för pretentiöst, tillrättalagt program. Man slår knut på sig själv för att ha något viktigt att säga, skriver ner det och läser sedan upp det lite stolpigt i radio och så bandas det hela! Det finns dock undantag! Det är som när en hel grupp av SVT:s journalister klär upp sig till tänderna och firar Nobelpriset ett helt dygn och är ute och glammar och ställer småkorkade frågor och fokuserar på själva festen. Dvs programmen har spårat ur. Förmodligen för att öka lyssnar- och tittarsiffrorna.

Annika Lantz försvarade Public service så vackert i intervjun, men när jag lyssnar på Värvet, får jag vatten på min kvarn. Public service har börjat spela ut sin roll. Vi behöver en helt annan definition. Varför ska några stora bolag, som blivit för stora, för pretentiösa och för marknadsanpassade stå för Public service. Utförarna av program skulle kunna vara mycket bredare. Mina tankar började gå i denna riktning när man i SVT för några år sedan gjorde reklam för sitt "oberoende". Hur står det till med beroendet?

Jag går dessutom då och då och kollar MMS och får tittarsiffror för olika program och börjar ifrågasätta uppdelningen och inriktningen på SVT 1 och 2. Men det är ju en annan historia.


Kommentarer