Formens hus under klubban

eller rättare sagt delar av designsamlingen från Formens Hus i Hällefors. Så sorgligt att se de här föremålen i Bukowskis auktionskatalog!

Under många år har de varit till sån glädje och inspiration. Jag har tagit med mig mina kursdeltagare dit. Jag fick låna föremål för en 1900-talsutställning här hemma i samband med flytten till nya lokaler i Hällefors. Jag började åka dit redan när man hade utställningen i Kopparberg. Egentligen såg jag den första gången när Torbjörn Lenskogs samling visades på Nationalmuseum 1996 (Reternity) innan den hamnade i Formens Hus.

Nu har till exempel Alvar Aaltos rum från Paimio sanatorium splittrats och går under klubban. Som enskilda föremål är de naturligtvis intressanta, men som samlad utställning gav de utvecklingen av 1900-talets industridesign och stilideal på ett fantastiskt sätt. Jag vet att jag har några bilder på vår utställning med de lånade föremålen, bl a fåtöljen av Philippe Starck, stolar av Mies van der Rohe och Jasper Morrison, strykjärn av Sixten Sason, väggklocka av George Nelson etc etc. Men jag hittar dem inte just nu.

Formens Hus och den här utställningen har betytt mycket för mig genom åren. Tror jag ska lägga ett bud på något som minne!

Kommentarer